Soğuk çaylardaki bazı katkı maddeleri bağımlılık dürtülerini artırabilir.
Gazlı içeceklerin sağlığa zararlı olduğu konusunda toplumda yaygın bir kanı olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle soğuk çaylara eğilimin arttığını söylüyor. Bir kutu soğuk çayın yaklaşık 7-10 küp şeker içerdiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, aşırı şeker tüketiminin insülin direnci ve karaciğer yağlanması gibi kronik hastalıkları tetiklediğini vurguluyor. İçerdiği katkı maddelerinin bağımlılık dürtüsünü artırabileceği, çocuklarda ve gençlerde uyku bozuklukları, ödem, migren atakları, dikkat eksikliği gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulunan Yiğit, evde soğuk çay hazırlamayı teklif ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, son yıllarda tüketimi artan ve havaların ısınmasıyla birlikte sıklıkla tercih edilen soğuk çayların tehlikesine dikkat çekerek, hazırlanabilen sağlıklı soğuk çay tanımını paylaştı. evde.
Soğuk çaylar ne kadar sağlıklı?
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte soğuk içecek tüketme isteğimizin arttığını söyleyerek sözlerine başlayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Oluşmaya başlayan yaygın bilinç nedeniyle soğuk çaylar en çok tercih edilen çaylar arasında yer alıyor. Toplumda özellikle gazlı içeceklerin sağlığa zararlı olduğu konuşuluyor.” Bu içecekler ne kadar sağlıklı sorusuna dikkat çekti.
Adı çay ama sadece su ve şeker.
Çayın dünyada en çok tüketilen içecek olduğunu belirten Yiğit, “Ülkemizde sıcak çaydan farklı bir formatta olan soğuk çayın tüketimi son yıllarda arttı. İlk soğuk çay, İngiliz Richard Blechynden tarafından 1904 yılında Saint Louis’deki Dünya Fuarı’nda geliştirildi. Blechynden, sıcak çayı buz küplerinin üzerine dökerek satmayı düşündü ve bu fikir sonucunda büyük bir başarı elde etti.” söz konusu.
Soğuk çayda bulunan farklı aroma ve ambalaj türlerinin soğuk çayı cazip kıldığını sözlerine ekleyen Yiğit, “Bu içecekleri incelediğimizde su, şeker, meyve konsantresi, asitlik düzenleyici ve tatlandırıcılar içerdiğini görüyoruz. Yani işin adı çay olarak geçse de içeriği su ve şekerden oluşuyor. İçinde çay yok denecek kadar azdır. 330 ml’lik buzlu çaylar yaklaşık 7-10 küp şeker içerir. Günlük enerji ihtiyacının yüzde 10’undan fazlası şeker tüketildiğinde insülin direnci, karaciğer yağlanması gibi kronik hastalıkların ortaya çıktığını biliyoruz. İştah kontrolünü de olumsuz etkiler.” açıklama yaptı.
Asitlik düzenleyici gibi katkı maddeleri, bağımlılık dürtüsünü artırabilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, bazı soğuk çay çeşitlerinde ‘şekersiz’ etiketi olduğunu belirterek, “Bunlar tüketiciyi yanıltıyor. Şekersiz içecekler tatlandırıcı içerir. Tatlandırıcılarla ilgili araştırma ve tartışmalar devam ediyor. Bununla birlikte, hayvan çalışmaları bazı türlerin beyin, mesane ve kolon gibi kanser türleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Başka bir araştırmaya göre tatlandırıcı ile karıştırılmış su içen deneklerin, aynı miktarda saf su içen deneklere göre daha fazla acıktığı görülmüştür. Ayrıca soğuk çayların içeriğindeki asitliği düzenleyici gibi bazı besin katkı maddelerinin fazla alınması bireylerde bağımlılık dürtüsünü artırabilir ve uyku bozuklukları, ödem, migren atakları, dikkat eksikliği gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. çocuklar ve gençler. uyardı
Soğuk çayınızı evinizde de hazırlayabilirsiniz.
Serinletmek amacıyla tercih edilen paketli soğuk çayların birçoğunun vücuttaki etkileri tam olarak bilinmeyen çok fazla şeker, tatlandırıcı ve besin katkı maddesi içerdiğini belirten Yiğit, “Soğuk bir şeyler içmek istediğinizde özellikle soğuk bir şeyler içmek istediğinizde. Yaz aylarında ise paketli soğuk çaylara yönelmek yerine daha doğal, şekersiz ve sağlıklı bir alternatife yönelebilirsiniz. Rezidansta herkesin hızlıca hazırlayabileceği sağlıklı soğuk çayın tanımını şöyle yaptı ve paylaştı:
“Evde soğuk çay yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler herkesin evinde kolay bulunur ve hızlı bir şekilde bulunur. 2 adet orta boy şeftali, 1 bardak demlenmiş çay (poşet çay ile de hazırlanabilir), 1 yemek kaşığı bal, yarım limonun suyu ve 3 bardak su. Şeftalileri büyük dilimler halinde dilimleyin ve küçük bir tencerede su ile kaynatın. Su kaynadıktan 8-10 dakika sonra şeftaliler yumuşayınca tencerenin altını kapatın ve bir sürahiye süzün. Daha sonra demlediğiniz çay, bal ve limon suyunu sürahiye ekleyin ve karıştırın. Buzdolabında soğutun. İçeceğinizi taze nane yaprakları ve limon ya da şeftali dilimleri ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı